Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.
O LED tehnologiji

O LED tehnologiji

Naziv LED potiče od engleskog naziva Light-emitting diode (dioda koja emituje svetlost).

LED je poluprovodnički izvor svetlosti i do sada se mahom koristio kao indikaciono svetlo na raznim tehničkim uredajima.

Danas je slika o LED svetlu nešto drugačija i primena ove tehnologije je u znatnoj meri proširena kada je rasveta u pitanju.

Dioda je poluprovodnički čip koji se sastoji od dva sloja koji su različito polarizovani.

Kada se kroz njih propusti struja događa se rekombinovanje elektrona sa elektron-šupljinama pri čemu se oslobađa energija u vidu fotona.

Tako nastaje svetlost. Ona može biti različite boje u zavisnosti od materijala od koga je izrađen čip i njegove konfiguracije. Najvažnija činjenica je da LED tehnologija koristi jako malu količinu električne energije. Poređenja radi, LED reflektor od 30W ima istu jačinu osvetljaja kao halogeni od 150W, pritom će trajati i do 5 puta duže. LED se sve više primenjuje u direktnom i indirektnom osvetljenju enterijera i eksterijera. Kako tehnologija izrade poluprovodnika napreduje, tako se sve karakteristike LED poboljšavaju, zbog čega primena ovog tipa osvetljavanja ubrzano osvaja sve oblasti tog aspekta: semaforsko i ulično osvetljenje, svetleće reklame, direktno i indirektno osvetljenje, dekorativno osvetljenje…

Primenjuje se u ugostiteljskim objektima, poslovnim i stambenim prostorima, na ulici, u galerijama. LED tehnologija je toliko napredovala da možemo očekivati da će u bliskoj budućnosti zameniti svu postojeću rasvetu. Nekoliko glavnih razloga koji idu u prilog tome su: velika ušteda energije, mala radna temperatura i dugotrajnost.

Povezane vesti

On Top
Menu
Close
Cart
Close
Back
Account
Close