Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.
Vodič za kupovinu LED sijalica i rasvete

Vodič za kupovinu LED sijalica i rasvete

LED sijalice su izuzetno energetski efikasne i za razliku od standardnih sijalica ne sadrže nikakve štetne materije poput žive za koju se zna da je kancerogena. To znači da su daleko sigurnije za korišćenje i mogu se reciklirati bez ugrožavanja životne sredine.

LED sijalice takođe ne emituju UV zrake koji štete koži.

LED sijalice imaju mnogo duži životni vek u odnosu na standardne sijalice. Traju i do 50.000 sati, to je jednako 17 godina ako su vaša svetla upaljena 8 sati dnevno, 7 dana nedeljno.

LED sijalice rade na oko 80% efikasnosti, u poređenju sa standardnim sijalicama čija je efikasnost oko 20%. To znači da LED sijalice konvertuju 80% električne energije u svetlosnu energiju.

LED sijalice nemaju krhke unutrašnje komponente kao što su užarene niti ili cevi koje se često kvare. Njihova čvrsta konstrukcija omogućava veću otpornost na toplotu, hladnoću i vibracije. Na tržištu možete naći 4 vrste led dioda: DIP, SMD, HIGH POWER, COB

Životni vek: 25 000-50 000h

Odlične su za glavno svetlo

Kompatibilne su sa postojećim grlima E27/ E14/ GU10/ GU5.3/G53/ G4/ G9


Jačina LED sijalica

Kada pomenemo snagu sijalice u vatima (W), prva asocijacija jeste jačina svetlosti sijalice, međutim snaga u W zapravo označava potrošnju električne energije i ne mora uvek direktno da reflektuje i jačinu svetlosti koju sijalica proizvodi. Srazmerno svojoj snazi, svaka sijalica proizvodi određenu količinu svetlosti i ona se izražava u lumenima (skraćeno “lm”).

Dok je kod klasičnih sijalica količina svetlosti veoma linearno povezana sa snagom, štedljive i LED sijalice imaju znatno efikasniji rad u odnosu na klasične pa mogu da proizvedu istu količinu svetlosti sa mnogo manjom potrošnjom električne energije u odnosu na klasične sijalice. Ovde i nastaje najviše zabune kod izbora LED sijalica jer mnogima zvuči nelogično da LED sijalica od svega 9W može da zameni klasičnu od 75W pa vrlo čestu uzimaju jače LED sijalice nego što je to zaista potrebno. Dakle, treba porediti lumene, ne vate.

Kako bi bolje objasnili odnos snage LED sijalica u odnosu na klasične i štedljive, napravićemo uporednu tabelu za najčešće vrednosti snage klasičnih sijalica. Podaci u tabeli su informativnog tipa i predstavljaju približne vrednosti koje mogu malo da variraju u zavisnosti od tipa LED dioda i dizajna sijalice, ali su dobar vodič za izbor LED sijalica odgovarajuće snage koje će zameniti starije vrste sijalica.

Jačina svetlosti (lumeni) Klasična Štedljiva LED sijalica
~200 lm 25W 5W 2W
~350 lm 40W 9W 5W
~550 lm 60W 11W 7W
~750 lm 75W 15W 9W
~1100 lm 100W 20W 12W

Boja LED sijalica

Za razliku od klasične rasvete koja daje toplu (inkadescentnu/žutu) svetlost, LED sijalice mogu da imaju i tople i hladne boje. Boja svetlosti se obeležava u Kelvinima (K) i kod LED sijalica se najčešće kreće u rasponu od 2700K do 6500K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500K, boje od 3500 do 5500K se smatraju neutralnim (prirodno bele), dok se boje preko 5500K smatraju hladnim.

Koju boju ćete koristiti zavisi najviše od ličnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namene prostora koji se osvetljava:

Toplo bele sijalice – preporučuju se za kućnu rasvetu, imaju prijatno toplo svetlo identično klasičnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu.

Neutralne bele boje – pogodne su za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oci tokom rada.

Hladno bele boje – odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izloga.

Osim toplih i hladnih nijansi bele boje, LED sijalice takođe mogu da imaju i druge boje slično klasičnim LED diodama – na primer crvena, zelena, plava i druge. Ovakve sijalice se ređe koriste u kućnim uslovima, ali imaju sve češću primenu kod svetlećih reklama.

Vrste grla kod sijalica

LED sijalice pored dolaze sa velikim izborom različitih grla u zavisnosti od namene konkretnog modela. U listi ispod su navedene najčešće vrste grla koje se mogu pronaći na našem tržištu:

E27 grlo se smatra standardnim za Evropu i predstavlja najrasprostranjeniji tip grla za sijalice. Koristi se kod većine kućnih instalacija i lustera.

E14 grlo je mini varijanta E27 grla koja je takođe poznata i kao “minjon” grlo. Najčešće se koristi kod lampi.

GU10 grlo je poznato i kao twist & lock grlo, ima dva kontaktna pina sa zadebljanim krajevima. Najčešće se koristi kod rasvetnih instalacija.

G9 grlo i G4 grlo su vrlo slična i najčešće se koriste kod gotovih rasvetnih elemenata. Oba tipa imaju dva tanka kontaktna pina za povezavanje na odgovarajuća ležišta, a razlikuju se po razmaku između pinova – 9mm i 4mm.

MR16 grlo se najčešće koristi kod LED sijalica za takozvana “spot” svetla i ima dva deblja pina za povezivanje.

Bitno je napomenuti da se pojedina grla mogu lako konvertovati na druga upotrebom odgovarajućih adapter grla za sijalice.

Većina LED sijalica radi na standardnom naponu od 220V (AC), ali su takođe dostupne i varijante koje rade na 12V (DC). Ove LED sijalice su prevashodno namenjene za razne gotove rasvetne elemente koji u sebi imaju napojnu jedinicu sa konverzijom od 220 na 12V.

Povezane vesti

On Top
Menu
Close
Cart
Close
Back
Account
Close