Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.
Kako da osvetlite potkrovlje

Kako da osvetlite potkrovlje

Kada je u pitanju urađenje rasvete i prilagođavanje prema potrebama onih koji će ga koristiti kao životni prostor, potkrovlje je oduvek predstavljalo pravu poslasticu. Prostrana potkrovlja su vrlo popularna, posebno kod mladih kreativnih ljudi. Stil uređenja potkrovlja podrazumeva otvoren i prozračan koncept, a preferiraju ga umetnički nastrojeni individualci koji ne žele prostor pretrpan nameštajem i nepotrebnim detaljima.

Osvetljavanje

Ako dizajn i plan rasvete nisu temeljno promišljeni, ceo izgled može da bude narušen i pokvaren. Iako potkrovlje pretpostavlja prisustvo visokih plafona, što je veoma pogodno za puštanje mašti na volju, neretko se dešava da je visina plafona u potkrovlju normalna, kao i u ostalim stanovima. Nemojte da vas to obeshrabri, postoje mnoge opcije osvetljenja koje se mogu prilagoditi manjoj visini plafona, što omogućava dosta kreativne slobode i realizaciju željenog uređenja.

Evo nekoliko saveta iz našeg iskustva za koje se nadamo da đe Vam biti od koristi:

Koristite svetlost da istaknete željene zone

Prostrane sobe u potkrovlju obično nisu pretrpane pregradama i vratima, zbog čega je izazov odabrati rasvetu prema tipu prostorije. Međutim, pitanje podele prostora u zone može se lako rešiti korišćenjem odgovarajućih svetiljki. Upotrebite rasvetna tela, stone/podne lampe i LED trake za davanje akcenta unutrašnje elementima kao što su pribor, skulpture, zidovi od opeke i viseće slike. Za radne prostore, visilice sa direktnom svetlošću predstavljaju odličan izbor, njihova visina se može prilagoditi prema potrebi.

osvetljenje potkrovlja bblink
osvetljenje potkrovlja bblink

Šinska rasveta će postati vaš najbolji prijatelj

Instalirajte šine na željena mesta i postavite u njih šinske reflektore odgovarajuće snage i boje svetlosti. Reflektori će vrlo efektivno naglasiti elemente kao što su zanimljivi grafiti, zidove od cigle, fotografije ili skulpture. Šinska rasveta se odlično pokazala u hodnicima, kao i u situacijama kada su trepezarija i dnevna soba spojeni u jedan prostor, a imamo izvučenu samo jednu elektro instalaciju za luster. Reflektori se rotiraju i daju mogućnost usmeravanja svetla u željenom pravcu.

osvetljenje potkrovlja bblink
osvetljenje potkrovlja bblink

Povežite mnogobrojne svetiljke u jednu razvodnu kutiju

Sve popularnije među dizajnerima enterijera jeste i povezivanje nekoliko svetala putem ukrasnih kablova i rustičnih sijaličnih grla uz pomoć jedne razvodne kutije. Ovakvi uređaji rešavaju problem nedostatka potrebne instalacije.

Ne zaboravite na podne lampe

Podne lampe su veoma pogodne za upotrebu i mogu stilski da naglase određeni deo u prostoru. Lako se premeštaju u bilo koju zonu u prostoru, a korisne su za čitanje, ćaskanje ili neke druge aktivnosti. Podne lampe koje se koriste u potkrovljima, a često liče na reflektore koje fotografi koriste u fotografisanju. Upravo jedan takav model imamo u našoj ponudi, potražite ga u kategoriji podnih lampi.

Povezane vesti

On Top
Menu
Close
Cart
Close
Back
Account
Close