Ova web stranica koristi kolačiće ('cookies') kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.
Razumevanje svetlosnih zona u kupatilu

Razumevanje svetlosnih zona u kupatilu

Osvetljenje za primenu u kupatilu mora da bude ne samo u funkciji estetike, već zbog posebnih okolnosti, prskanja vodom i puno vlage u vazduhu, mora da se pridržava IEE (eng. - Institut inženjera elektrotehnike i elektronike) Pravilnika o ožičenju. Propisi identifikuju "zone" unutar kupatila za koje se smatra da su ugrožene zbog prodora vode i savetuje koji tip električnog uređaja može da se instalira u svakoj zoni.Kupatilska područja su podeljena u zona 1 i 2, a na ilustraciji se daje primer tih zonskih područja.Za Zonu 1 (na slici označena zelenom nijansom) preporučuje se rasveta sa zaštitom od minumum IP65 (zaštita od mlaza vode pod bilo kojim uglom).

Kupatilska područja su podeljena u zona 1 i 2, a na ilustraciji se daje primer tih zonskih područja.Za Zonu 1 preporučuje se rasveta sa zaštitom od minumum IP65 (zaštita od mlaza vode pod bilo kojim uglom).

svetlosne zone kupatila bblink
svetlosne zone kupatila bblink

Zona 2 bi bila poželjna da ima minimalnu zaštitu od IP 63 (zaštita od raspršene vode). Pročitajte opis za obe zone i potrudite se da se pridržavate tih preporuka. U Zonu O koja spada u spoljnu zonu ulaze sva područja koja nisu u zonama 1 i 2 I gde se najerovatnije neće koristiti mlaz vode.

U ovoj zoni nema posebnih zahteva, ali predlažemo da uzmete u obzir svetlost sa rejtingom od najmanje IP 20+. Ako postoji verovatnoća da će se koristiti mlazevi vode u svrhu čišćenja onda bi bilo poželjno da se koristi rasvetno telo sa oznakom najmanje IP64. Ukoliko se odlučite za kupovinu nekih od svetiljki koje su namenjene za kupatilsku rasvetu, pogledajte proizvode iz naše ponude. Ako Vam je potreban dodatni savet, slobodno nas kontaktirajte putem mejla ili telefona.

Povezane vesti

On Top
Menu
Close
Cart
Close
Back
Account
Close