Vodič za kupovinu LED sijalica i rasvete

Koju LED sijalicu odabrati? Obzirom da je LED rasveta sve popularnija, rešili smo da napravimo jedan mali vodic koji ce vas nauciti sve što treba da znate o LED sijalicama i pomoci vam u izboru odgovarajucih modela LED sijalica za vaš kutak.

Pre nego što predemo detaljnije na same LED sijalice, da krenemo prvo od osnova, tj. od vrsta sijalica. Danas se koriste tri vrste sijalica, i to klasicne sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje), štedljive sijalice (CFL, fluorescentne) i nove LED sijalice. Svaka od ovih vrsta ima specifican nacin rada (sa kojim vas necemo zamarati) i, ono što je najbitnije u celoj prici, proizvodi odredenu kolicinu svetlosti iz utrošene elektricne energije.

Prednost LED sijalica u odnosu na starije vrste sijalica ogleda se u znatno manjoj potrošnji struje za istu kolicinu proizvedene svetlosti. Osim uštede u potrošnji elektricne energije, LED sijalice takode imaju i znatno duži životni vek u odnosu na klasicne, pa iako u startu deluje kao da su cenovno znatno skuplje, dugorocno predstavljaju isplatljiviju investiciju u odnosu na starije vrste sijalica.

Jacina svetlosti (lumeni) Klasicna Štedljiva LED sijalica

 Jačina svetlosti (lumeni)  Klasična  Štedljiva  LED sijalica
 ~200 lm  25W  5W  2W
 ~350 lm  40W  9W  5W
 ~550 lm  60W  11W  7W
 ~750 lm  75W  15W  9W
 ~1100 lm  100W  20W  12W
bblink1

Jačina LED sijalica

Kada pomenemo snagu sijalice u vatima (W), prva asocijacija jeste jacina svetlosti sijalice, medutim snaga u W zapravo oznacava potrošnju elektricne energije i ne mora uvek direktno da reflektuje i jacinu svetlosti koju sijalica proizvodi. Srazmerno svojoj snazi, svaka sijalica proizvodi odredenu kolicinu svetlosti i ona se izražava u lumenima (skraceno “lm”).

Dok je kod klasicnih sijalica kolicina svetlosti veoma linearno povezana sa snagom, štedljive i LED sijalice imaju znatno efikasniji rad u odnosu na klasicne pa mogu da proizvedu istu kolicinu svetlosti sa mnogo manjom potrošnjom elektricne energije u odnosu na klasicne sijalice. Ovde i nastaje najviše zabune kod izbora LED sijalica jer mnogima zvuci nelogicno da LED sijalica od svega 9W može da zameni klasicnu od 75W pa vrlo cestu uzimaju jace LED sijalice nego što je to zaista potrebno. Dakle, treba porediti lumene, ne vate.

Kako bi bolje objasnili odnos snage LED sijalica u odnosu na klasicne i štedljive, napravicemo uporednu tabelu za najcešce vrednosti snage klasicnih sijalica. Podaci u tabeli su informativnog tipa i predstavljaju približne vrednosti koje mogu malo da variraju u zavisnosti od tipa LED dioda i dizajna sijalice, ali su dobar vodic za izbor LED sijalaca odgovarajuce snage koje ce zameniti starije vrste sijalica.

Boja LED sijalica

Za razliku od klasicne rasvete koja dalje toplu (inkadescentnu/žutu) svetlost, LED sijalice mogu da imaju i tople i hladne boje. Boja svetlosti se obeležava u Kelvinima (K) i kod LED sijalica se najcešce krece u rasponu od 2700K do 6500K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500K, boje od 3500 do 5500K se smatraju neutralnim (bele), dok se boje preko 5500K smatraju hladnim (ekvivalent dnevnoj svetlosti).

Koju boju cete korisistiti zavisi najviše od licnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namene prostora koji se osvetljava:

Toplo bele sijalice – preporucuju se za kucnu rasvetu, imaju prijatno toplo svetlo identicno klasicnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavacu sobu Neutralne bele boje – pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterecuju oci tokom rada Hladno bele boje (dnevna svetlost) – odlicne za citanje i rad sa dokumentima, preporucuju se za lampe i poslovne prostore, a takode su popularne i za osvetljenje izloga

Osim toplih i hladnih nijansi bele boje, LED sijalice takode mogu da imaju i druge boje slicno klasicnim LED diodama – na primer crvena, zelena, plava i druge. Ovakve sijalice se rede koriste u kucnim uslovima ali imaju sve cešcu primenu kod svetlecih reklama.

Vrste grla kod sijalica

Sledeca bitna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste vrsta grla za povezivanje na elektricne instalacije. Dok se kod klasicnih i štedljivih uglavnom koriste standardna E27 i E14 grla sa navojem, LED sijalice pored ovih uobicajenih grla dolaze sa mnogo vecim izborom grla u zavisnosti od namene konkretnog modela. U listi ispod su navedene najcešce vrste grla koje se mogu pronaci na našem tržištu:

E27 grlo se smatra standardnim za Evropu i predstavlja najrasprostranjeniji tip grla za sijalice. Koristi se kod vecine kucnih instalacije i lustera.

E14 grlo je mini varijanta E27 grla koja je takode poznata i kao minjon grlo. Najcešce se koristi kod lampi.

GU10 grlo je poznato i kao twist & lock grlo, ima dva kontaktna pina sa zadebljanim krajevima. Najcešce se koristi kod rasvetnih instalacija.

G9 grlo i G4 grlo su vrlo slicna i najcešce se koriste kod gotovih rasvetnih elemenata. Oba grla imaju dva tanka kontaktna pina za povezavanje na odgovarajuca ležišta, a razlikuju se po razmaku izmedu pinova – 9mm i 4mm.

MR16 grlo se najcešce koristi kod led sijalica za takozvana “spot” svetla i ima dva deblja pina za povezivanje.

Vrste grla LED sijalica

Bitno je napomenuti da se pojedina grla mogu lako konvertovati na druga upotrebom odgovarajucih adapter grla za sijalice.

Vecina LED sijalica radi na standardnom naponu od 220V (AC), ali su takode dostupne i varijante koje rade na 12V (DC). Ove LED sijalice su prevashodno namenjene za razne gotove rasvetne elemente koji u sebi imaju napojnu jedinicu sa konverzijom od 220 na 12V.

Još par saveta

Kod klasicnih sijalica jacina svetlosti direktno zavisi od napona koji prolazi kroz sijalicu, što omogucava kontrolu jacine svetlosti putem potenciometara koji su takode poznati i kao dimeri (“dimmer”). Zbog nacina na koji LED sijalice funkcionišu, napon koji ide ka njima nije u direktnoj vezi sa kolicinom svetlosti, pa povezivanje LED sijalica na dimere namenjene klasicnim sijalicama najcešce stvara probleme poput treperenja svetlosti LED sijalice ili neprijatnog zvuka iz elektronike koja se nalazi unutar sijalice.

Obzirom da vecina LED sijalica nije dimabilna, ukoliko koristite dimere u vašem domu postoje dva nacina da izbegnete potencijalne probleme – kupovina dimabilnih LED sijalica ili zamena dimera novijim modelima koji su prilagodeni i radu sa LED sijalicama.

Još jedna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste zagrevanje. Iako se znatno manje zagrevaju od ostalih vrsta sijalica, LED sijalice takode generišu odredenu kolicinu toplote koja se oslobada preko hladnjaka pri dnu sijalice. Ukoliko se sijalica nalazi u potpuno zatvorenom lusteru, nagomilavanje toplote može znacajno da skrati život vek LED sijalice, pa se stoga prepurucuje montaža u otvorenim ili poluotvorenim lusterima.

Nadamo se da smo ovim tekstom objasnili najbitnije stvari oko izbora LED sijalica, ukoliko imate dodatnih pitanja ili neki drugi komentar slobodno nas kontaktirajte.

 

 

KONTAKT VELEPRODAJA

Adresa: Koste Abraševića 10

Mesto: 11271 Surčin

E-mail: office@bblink.rs

Telefon: 313 92 78, 313 00 98, 313 92 35

RADNO VREME VELEPRODAJE

Radnim danima: 08-16h

Subotom: 08-14h

Nedeljom: ne radimo

KONTAKT MALOPRODAJE 1

Adresa: Vojvode Stepe 140a

Mesto: Beograd - Voždovac

E-mail: maloprodaja@bblink.rs

Telefon: +381 11 40 35 414, +381 63 490 565

KONTAKT MALOPRODAJE 2

Adresa: Omladinskih Brigada 100 (lok.30)

Mesto: Beograd - Novi Beograd

E-mail: maloprodaja2@bblink.rs

Telefon: +381 11 22 71 651, +381 63 490 632

Društvene mreže

Koristimo kolačiće kako bismo optimizirali ovu veb stranicu i redovno je ažurirali prema Vašim potrebama. Kliknite na "Politika privatnosti" za detaljne informacije o upotrebi kolačića na ovoj web stranici. Ako kliknete na "Da, slažem se", kolačići će biti aktivirani. Ako ne želite da se kolačići aktiviraju, kliknite "Ne slažem se". Napominjemo da ukoliko ne odobrite upotrebu kolačića, njihovo blokiranje može da utiče na Vaše korisničko iskustvo i moguće je da Sajt neće ispravno funkcionisati.