O LED TEHNOLOGIJ?

Naziv LED potice od engleskog naziva Light-emitting diode (dioda koja emituje svetlost).

LED je poluprovodnicki izvor svetlosti i do sada se mahom koristio kao indikaciono svetlo na raznim tehnickim uredajima.

Danas je slika o LED svetlu nesto drugacija i primena ove tehnologije je u znatnoj meri proširena kada je rasveta u pitanju.
Dioda je poluprovodnicki cip koji se sastoji od dva sloja koji su razlicito polarizovani.

Kada se kroz njih propusti struja dogada se rekombinovanje elektrona sa elektron-šupljinama pri cemu se oslobada energija u vidu fotona.

Tako nastaje svetlost. Ona može biti razlicite boje u zavisnosti od materijala od koga je izrazen cip i njegove ko nfi guracije.
Najvažnija cinjenica je da LED tehnologija koristi jako malu kolicinu elektricne energije. Poredenja radi, LED refl ektor od 30W ima istu jacinu osvetljaja kao halogeni od 150W, pritom ce trajati i do 5 puta duze. LED se sve više primenjuje u direktnom i indirektnom osvetljenju enterijera i eksterijera. Kako tehnologija izrade poluprovodnika napreduje, tako se sve karakteristike LED poboljšavaju, zbog cega primena ovog tipa osvetljavanja ubrzano osvaja sve oblasti tog aspekta: semaforsko i ulicno osvetljenje, svetlece reklame, direktno i indirektno osvetljenje, dekorativno osvetljenje…

Primenjuje se u ugostiteljskim objektima, poslovnim i stambenim prostorima, na ulici, u galerijama. LED tehnologija je toliko napredovala da možemo ocekivati da ce u bliskoj buducnosti zameniti svu postojecu rasvetu. Nekoliko glavnih razloga koji idu u prilog tome su: velika ušteda energije, mala radna temperatura i dugotrajnost.

KONTAKT INFORMACIJE

Adresa: Koste Abraševića 10

Mesto: 11271 Surčin

E-mail: office@bblink.rs

Telefon: +381 11 313 91 33

RADNO VREME

Radnim danima: 08-16h

Subotom: 08-14h

Nedeljom: ne radimo

Društvene mreže

KOMPANIJSKI MENI